2013.03.21 10:56

Pápaköszöntő

A CCEE levélben köszöntötte Ferenc pápát

2013. március 14., csütörtök 21:05

Erdő Péter bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) elnöke és az elnökség tagjai levélben fordultak az újonnan megválasztott Ferenc pápához.

 


Kifejezték végtelen örömüket megválasztása kapcsán és hangsúlyozták: „Az európai püspökök a remény jelét és bátorítást látnak az Ön megválasztásában, és ösztönzést arra, hogy ne csak az öreg kontinens kérdéseivel foglalkozzanak, hanem az egyetemes Egyház perspektívájában tegyék mérlegre a lelkipásztori gondoskodásukra bízott egyházakkal kapcsolatos feladatokat.”

Az egész Egyház hivatásának fényében a CCEE elnöksége is konkrétabban látja például a szekularizáció, a demográfiai helyzet, a bevándorlás kérdéseiből fakadó feladataikat, amelyek kihívást jelentenek és párbeszédre késztetnek az iszlámmal, a zsidósággal.

Kifejezték a levélben, hogy sürgető feladat a keresztények egységének előmozdítása, együttműködés a földrész ortodox egyházaival, különösen az erkölcsi kérdésekben, az egyház  társadalmi tanítása és a teremtett világ iránt érzett felelősségben.

Hangsúlyozták, hogy a nyelvek és kultúrák sokszínű közegében a népek kiengesztelődését segítik elő és együttműködnek az új evangelizáció érdekében.

Szűz Mária közbenjárását kérték a Szentatya pápaságára és imájukról biztosították arról, hogy imájukkal támogatják apostoli szolgálatát.

A levelet Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, a CCEE elnöke és a két alelnök, Angelo Bagnasco bíboros, genovai érsek és Józef Michalik, Przemyśl érseke, valamint Duarte da Cunha, a CCEE főtitkára írták alá.

Magyar Kurír

—————

Vissza


Elérhetőség

MOCSAI PLÉBÁNIA

Kis u. 24

+36/34/349694