2013.03.23 09:08

Hálaadó szentmise a pápáért

Hálaadó szentmise az új Szentatyáért

2013. március 22., péntek 21:12

Kérjük Ferenc pápa számára és a magunk számára is a római nép megmentőjének, Magyarok Nagyasszonyának, a Boldogságos Szűz Máriának közbenjárását – mondta Erdő Péter bíboros Ferenc pápa péteri szolgálatának megkezdése alkalmából március 22-én, a Szent István-bazilikában bemutatott szentmisén.

A Magyar Katolikus Püspöki konferencia elnöke Alberto Bottari de Castello apostoli nunciussal és  a Konferencia tagjaival, Paskai László bíborossal, Seregély István nyugalmazott egri érsekkel, Székely János, Cserháti Ferenc, Kiss-Rigó László, Katona István, Palánki Ferenc, Bosák Nándor, Spányi Antal, Várszegi Asztrik, Varga Lajos, Kocsis Fülöp és Orosz Atanáz püspökökkel együtt mutatta be a hálaadó szentmisét.

A szertartáson a Szent István-bazilikában számos hívő és a szerzetesrendek képviselői vettek részt. Megjelent Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes,  Hölvényi György államtitkár, valamint  a diplomáciai testület, a társadalmi és kulturális élet képviselői is.

Beszédében  Erdő Péter emlékeztetett: Az Egyháznak az a dolga, hogy Jézus személyét állítsa a középpontba, az ő örömhírét, az ő evangéliumát adja tovább az egész világnak.

„Ebben a küldetésben a Szentlélek kíséri az Egyházat. Maga Jézus Krisztus van velünk a világ végezetéig. Az ő szeretete fejeződik ki abban, hogy az Egyházban működik a péteri tisztség, mely átszáll Szent Péter utódaira. Az ő hivatásuk, hogy megerősítsék testvéreiket” – fogalmazott a bíboros.

Erdő Péter beszédében felidézett néhány gondolatot Ferenc pápa eddig elhangzott tanításából. Rámutatott, Jorge Mario Bergoglio a Ferenc névvel Assisi Szent Ferenc iránti tiszteletét nyilvánította ki, azt az embert állította példaképül, aki „új, elevenítő, hitet és életet megújító lelkiség és mozgalom alapítója volt”. Erdő Péter hangsúlyozta Ferenc pápa tanításának figyelemreméltó egyszerűségét, ugyanakkor alapvető, lényegre törő voltát. Kiemelte Ferenc pápa gondolatát, miszerint haladásra, előrelépésre ösztönöz minket a történelem, az élet, és erre sürget az evangélium. Ennek során építenünk kell az Egyház lelki épületét, a Szentlélek segítségével, az egyetlen sziklára, Jézus Krisztusra. Ezen az úton úgy haladhatunk, – fogalmazott Erdő Péter Ferenc pápa tanítását felidézve – hogy Krisztust hangsúlyosan megvalljuk.

A nagyböjti készület jegyében Erdő Péter bíboros arra buzdított, hogy a bűnbánat útján egyre közelebb kerüljünk Krisztushoz, és Ferenc pápa szavaival intett arra a veszélyre, ami akkor fenyegeti az embert,  ha megunja a bűnbánattartást, elfelejti bűneit, nem gondol arra, helyesek vagy helytelenek-e a tettei. Bár mi kísértésbe esünk, de Isten nem veszíti el a kedvét, hogy újra és újra megbocsásson nekünk.

A szentmise végén Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius mondott köszönetet Istennek Ferenc pápáért. Megköszönte a bíborosoknak, köztük Erdő Péternek, hogy a Szentlélek hangjára figyelve, azt követve megválasztották Ferenc pápát, aki közvetlenségével máris megnyerte az emberek szívét.

„Szívből köszönöm a jelenlétet mindazoknak, akik ma eljöttek, hogy az új pápa megválasztását örömmel és tisztelettel megünnepeljék. Igyekezzünk válaszolni Ferenc pápa szavaira, aki minden alkalmat megragad, hogy kérje: 'imádkozzatok értem'” - fogalmazott Alberto Bottari de Castello érsek.

A szentmise a záróáldás után a pápai és a magyar himnusz hangjaival végződött.

Magyar Kurír

—————

Vissza


Elérhetőség

MOCSAI PLÉBÁNIA

Kis u. 24

+36/34/349694